Är CFD handel en bluff

Det är relativt vanligt att man läser artiklar om vad som beskrivs som en CFD bluff där investerare hävdar att CFD handel är en bluff och att man inte kan tjäna några pengar på denna handel. Det är t.o.m. relativt vanligt att stora och normalt mycket kunniga bloggar och bloggare uttrycker sig mycket negativt om dessa finansiella instrument. Detta kan beror på att rubriken CFD bluff lockar fler läsare än en mer nyanserad titel såsom ”CFD handel farlig för okunniga investerare.”

Att olika investerare och bloggare hävdar att CFD handel är en bluff innebär dock inte att det är sant. Att CFD handel är en bluff är en seglivad myt som beror på att många investerare inte förstår exakt hur CDF:er fungerar eller hur de bör användas. Om man använder dem på rätt sätt låter CDF:er dig som handlare tjäna mycket pengar på börsen utan att behöva ha alltför mycket pengar att investera. Du kan läsa mer om hur du bör använda CFD:er i våra artiklar om CFD handel och CFD strategier.

cfd bluff

CFD Bluff eller inte bluff. Sanningen är att de är bra finansiella verktyg som är mycket riskfyllda att använda. Det är inte svårt att förstå varför vissa okunniga investerar känner sig lurade.

CFD bluff myten är dock inte helt och hållet ett missförstånd. Det har funnits ett antal företag som har erbjudit tjänster som har kallats CFD:er som har gjort det mycket svårt att tjäna pengar. Dessa företag har erbjuder CFD:er som helt och hållet har handlats mot mäklaren och som har inte hedgats mot marknaden såsom i tillbörligt. Detta har inneburit att dessa mäklare bara har tjänat pengar när du som handlare förlorar pengar. De förlorade pengar om du tjänade pengar. Detta innebär givetvis att dessa mäklare har gjort det mycket svårt att tjäna pengar på sin handel. De har i princip erbjudit en blufftjänst som har utformats för att se ut som CFD handel utan att det egentligen varit det. Vi känner inte till någon mäklare av denna typ just nu men det innebär inte att det inte kommer att dyka upp nya aktörer av denna typ på marknaden i framtiden.

Att det funnits bluffmakare på marknaden innebär dock inte att CFD handeln som helhet är en bluff eller att man inte kan tjäna pengar på CFD:er. Det innebär bara att man måste vara försiktig när man väljer mäklare. Man bör bara registrera sig hos etablerade mäklare. När nya mäklare dyker upp på marknaden är det oftast bäst att vänta för att se vad deras första kunder har att säga om dem innan man registrerar sig.

CFD:er är vad som gör det möjligt för många Day traders att tjäna mycket pengar och leva på sin handel.

CFD Bluff: Vanliga missförstånd

Här nedan kommer jag att titta lite djupare på de mest vanliga missförstånden som ligger bakom myten om att CFD:er är bluffar som man inte kan tjäna pengar på.

Mäklaren vill inte att man skall tjäna pengar – FALSKT

Detta är 100% falskt och baserar sig till stor del på de två missförstånd som jag skriver om nedan. Sanningen är att mäklaren vill att du skall vara framgångsrik och tjäna så mycket pengar som möjligt. Desto mer nöjdare du är som kund och desto mer pengar du tjänar desto mer kommer du handla. Ju mer du handlar och ju mer pengar du omsätter desto mer tjänare mäklaren och desto mer värdefull är du som kund. Mäklaren tjänar mer pengar om du tjänar mer pengar.

Man handlar mot mäklaren – FALSKT

Nej. Om man handlar hos en seriös mäklare så handlar men inte mot mäklaren. Det finns andra finansiella instrument där det är fallet såsom t.ex. när man handlar med binära optioner. Detta är dock inte sant om man handlar med CFD:er. När man handlar med CFD så köper mäklaren olika värdepapper på den öppna marknaden för att ”hedga” positionen. När du handlar med CFD finns det med andra ord en motsvarande marknadsposition och en utomstående motpart även om du inte äger denna motposition direkt.

På många sätt är det bäst att tänka på mäklaren som en bank som lånar dig pengar så att du kan ta större positioner på marknaden än du annars skulle kunna. Detta är i princip vad som händer när de hedgar dina positioner på den öppna marknaden. Det är anledningen till att du måste betala en avgift om du behåller dina positioner över natten. Det är ränta på de pengar som du har ”lånat” för att ta din position.

Mäklaren tjänar sina pengar när du förlorar pengar – FALSKT

Nej mäklaren tjänar inte pengar på att du förlorar pengar och de har inget intresse av att du skall förlora pengar. Tvärtom, ju mer du tjänar och desto mer du handlar desto mer pengar kan de tjäna på dig eftersom de tjänar en avgift på varje affär du gör. De tjänar mycket mer på en framgångsrik kund som fortsätter handla än de någonsin kan på att du förlorar pengar när du handlar.

Mäklaren förlorar i normalfallet inte pengar om du tjänar pengar och de tjänar inte pengar om du förlorar pengar. Mäklaren hedgar som sagt din position på denna öppna marknaden och det är dessa motparter som tjänar eller förlorar pengar beroende på hur din position presterar, inte mäklaren.

Hur tjänar mäklaren sina pengar?

Mäklare som erbjuder handel med CFD:er tjänar primärt sina pengar på två olika saker.

  • Ränta: Om man vill behålla en position över natten måste man betala en ”Over night fee”. De flesta tänker inte särskilt mycket på denna avgift eftersom den är relativt liten och man sällan håller en position särskilt länge. Denna avgift är dock mycket lönsam för mäklaren. Den ligger ofta ca 5% över STIBOR räntan och låter mäklaren få en hög riskfri avkastning genom att erbjuda handel med CDF:er. Denna avgift är liten från varje kund men om man totalt kan mäklarens kunder ha positioner om många tiotals miljarder kronor som alla tjänar ränta för mäklaren.
  • Spread: Skillnaden mellan aktiekursen och CFD kursen. Det finns ofta en liten skillnad mellan kursen hor det underliggande instrumentet och kursen hos CFD:n. Denna skillnad låter mäklaren tjäna en liten summa på varje transaktion. Denna spread fungerar på många sätt på samma sätt som Courtage fungerar när man handlar med aktier. Ju lägre spread en mäklare har desto bättre är det för dig som kund.

Mäklaren ändrar kursen om man håller på att tjäna pengar – FALSKT

Nej. Mäklaren vill som tidigare sagt att du skall tjäna pengar. Att de förlorar pengar om du tjänar pengar är en ren myt. En myt som många vill tro på när deras affärer inte går som de har tänkt. Det är ibland lättare att välja att tro att man har blivit lurad snarare än att man helt enkelt bara gjorde dåliga affärer.

Anledningen till att den faktiska köpkursen eller säljkursen och den du såg på skärmen ibland skiljer sig åt är att CFD:er är prissatta efter aktuellt marknadspris uppdaterat i real tid. Marknadspriset rör sig hela tiden och den kurs som du ser på skärmen kanske inte är det aktuella priset när du klickar på köp knappen. En snabb dator och en snabb internet uppkoppling minimerar detta problem. Men eftersom det kan ta några sekunder att lägga en order så finns det alltid en risk att kursen hinner ändras. De flesta mäklare låter i detta fall köpet gå igenom om kursskillnaden är liten. Om kursskillnaden är stor så nekas normalt köpet och man måste pröva igen.

Mäklaren nekar att man säljer sina CFD:er om man ligger för mycket plus – FALSKT

Detta är en myt som har sin grund i samma fenomen som ovan. Fluktuerande marknadsvärden. Om man försöker stänga sin position så kan detta nekas till följd av att den underliggande kursen har ändrats allt för mycket. Man måste i detta fall pröva igen och sälja till nuvarande marknadsvärde för att försäljningen skall gå igenom. Det nya omräknade marknadsvärdet för positionen kan vara båda lägre eller högre än den tidigare kursen. Det händer att handlare känner sig lurade för att de tror att mäklaren har sänkt kursen för att de inte skall tjäna pengar. Så är dock inte fallet utan värdet på en CFD sätts av marknadsvärdet på det underliggande instrumentet. Mäklaren bestämmer inte detta värde. Det gör marknaden.

Återigen är det lätt att tro att man har blivit lurad om man inte förstår hur det fungerar men sanningen är att allt fungerar helt ärligt. Det var marknadens som ändrade CFD:ens värde inte mäklaren.

Kan man tjäna pengar på handel med CFD:er

Ja, självklart. Man kan tjäna mycket pengar på CFD:er. Detta enda som sätter gränsen för hur mycket du kan tjäna är hur mycket tid du är villig att spendera på att handla och hur duktig du är på att förutsäga hur marknaden kommer röra sig i framtiden. CFD handel kan sägas vara aktiehandel på steroider och om du är framgångsrik med aktier kan du också tjäna mycket pengar på CFD:er.

Det är möjligt att leva på CFD handel med relativt lite kapital.

Hög Risk

Att CFD:er inte är någon bluff innebär dock inte att det är riskfritt att handla med dem. Tvärtom om. Att handla med CFD:er är förknippat med mycket stor risk och det är mycket viktigt att du förstår denna risk och hur man handlar med CFD:er innan du börjar handla. Att handla med dessa certifikat utan att förstå hur de fungerar kan vara mycket farligt och kan generera stora förluster.

Det är mycket viktigt att förstå att du kan förlora mer än du har investerat när du handlar med CFD:er. Du kan läsa mer om risken med att handla med dessa certifikat och hur du kan skydda dig på vår sida om risk. Jag rekommenderar varmt att du läser den innan du börjar handla.